top of page
Foto van schrijverRené den Haan

Verbonden maakt gelukkig

Verbondenheid en betrokkenheid zijn belangrijke thema’s om je gelukkig te voelen. Dat is zeker het geval bij het ouder worden. De kwaliteit van relaties neemt toe als de jaren klimmen.


Ouderen streven naar diepgang

Het stereotype beeld is vaak de oudere die eenzaam is. Sociale netwerken worden kleiner, maar dit blijkt alleen voor de groep alleroudste ouderen (85+) op te gaan.


Ouderen voelen zich over het algemeen niet eenzamer dan jongeren. Hoewel de kwantiteit van sociale netwerk weliswaar wel afneemt, neemt de kwaliteit juist toe.

Juist wanneer de resterende tijd in het leven afneemt investeren mensen meer in emotionele en kwalitatieve doelen. De oudere wordt selectiever in contacten en streeft naar grotere (emotionele) diepgang.


Ergens tot behoren geeft zin

Sociale contacten zijn belangrijk voor de zingeving. Zich verbonden en betrokken voelen, het hebben van vriendschappen en goede relaties met de familie zorgen voor een groter gevoel van geluk.


Verbondenheid kan overigens niet alleen plaatsvinden met andere mensen, maar ook met dieren of met iets 'hogers', zoals een goed doel, het geloof, de natuur of spiritualiteit.


De mens is een sociaal wezen en behoort tot meerdere groepen. Zoals geslacht, generatie, familie, beroep, etc. Door middel van deze groepen draagt de mens verschillende identiteiten met zich mee. Zo weten we wie we zijn. Bijvoorbeeld ‘moeder’, ‘opa’, ‘echtgenoot’ of ‘collega’. Het horen bij een groep geeft zin aan het leven en geeft een gevoel van identiteit.


Netwerk tegen stress

Sociale factoren spelen een belangrijke rol bij het omgaan met stress en de invloed daarvan op de stemming. Ook zijn er verbanden gevonden tussen ervaren gevoelens van eenzaamheid en (poging tot) suicide. Je verbonden voelen met anderen en weten dat je er niet alleen voor staat, zorgt dus voor meer geluk in het leven.


Tips

Hieronder vind je een aantal tips om nieuwe relaties aan te gaan of bestaande relaties te vernieuwen.


Tip 1. Relatie herstellen

Denk eens na over een manier om een relatie te herstellen met een vriend(in) of kennis die je de laatste tijd hebt verwaarloosd of bent kwijtgeraakt. 


Tip 2. Kaartje

Schrijf een kaartje of brief, of e-mail een vriend(in) en stel dat niet langer uit.


Tip 3. Bellen

Bel iemand en stel dat niet langer uit.


Tip 4. Doen

Ga eens iets doen waardoor je nieuwe mensen kan ontmoeten. Bijvoorbeeld een sport, vereniging of opleiding.


Tip 5. Spreek af

Spreek met één of meer van je kennissen, familie of vriend(inn)en af om elke week iets samen te doen: samen eten, een sport of een spel. 


Tip 6. Praatje

Begin een praatje met een onbekende in plaats van dat te vermijden.


Tip 7. Vrijwilliger

Word vrijwilliger bij een instelling die hulp geeft aan mensen (of dieren). 


Heb je zelf nog goede tips? Laat ze achter in de comments.

Want niemand hoeft alleen te zijn. Praat erover en help elkaar!

9 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page